De geschiedenis van Poderi Sanguineto gaat terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw. In 1963 werd het landgoed gelegen tussen Montepulciano en Acquaviva gekocht door Federico Forsoni. Hij hield er Chianina runderen en verbouwde er behalve graan ook druiven die aanvankelijk werden verkocht aan grotere wijnproducenten. Zijn dochter Dora Forsoni, die tussen de wijngaarden was grootgebracht, besloot in 1997 zelf wijn te gaan maken. Zij heeft het vak in de praktijk geleerd. Dora is voornamelijk te vinden op het land, zij besteedt alle aandacht aan het telen van zo gezond mogelijke druiven. Ze werkt vanuit respect voor de natuur en gebruikt –behalve wat koper- geen bestrijdingsmiddelen. Na de oogst belanden de druiven in de kelder. Daar is Patrizia Brogi, Dora’s partner in meerdere opzichten, de hoofdverantwoordelijke voor het maken van de wijn. De vergisting voltrekt zich spontaan en de wijn wordt vervolgens overgestoken op grote houten vaten.
Beide vrouwen volgen al decennia hun eigen koers en zijn nooit gevoelig geweest voor trends als het blenden van Sangiovese met internationale druivenrassen. De wijnen worden gemaakt van Prugnolo Gentile, de lokale kloon van Sangiovese, aangevuld met wat Canaiolo Nero en Mammolo.
‘Deze benadering van Dora Forsini en Patrizia Brogi, zo puur en authentiek, heeft geleid tot het creëren van wijnen die in essentie voortvloeien uit het lokale landschap en de culturele traditie.’ (vrij vertaald naar Slow Wine, 2019)