Marqués de Valparaíso, Ribera del Duero Roble
9.95
De Ribera del Duero ligt in het noorden van Spanje, er heerst een continentaal klimaat met warme, droge zomers en gure, koude winters. De wijngaarden zijn gesitueerd langs de oevers van de rivier de Duero. De bodem bestaat er uit zand, kalksteen en mergel. Bodega Marqués de Valparaíso, gelegen in Quintana del Pidio, is in het jaar 2000 gekocht door de familie Eguizábal, de wijnmaker is Carlos Estecha.100% Tinto Fino, het lokale synoniem voor Tempranillo, afkomstig van meer dan achthonderd meter hoog gelegen wijngaarden in Páramo del Pesquera(Valladolid) en Sotillo (Burgos). De druiven van deze beide wijngaarden worden apart gevinifieerd. Vervolgens vindt de assemblage plaats en rijpt de wijn zes maanden op barriques van Frans eiken (25%) en Amerikaans eiken (75%). Deze robijnrode wijn is krachtig, gestructureerd én sappig. Je ruikt tonen van bramen, cassis, boenwas gecombineerd met de kruidigheid van jeneverbes en eucalyptus. De afdronk is fris. De wijn is bijzonder geschikt als begeleider van gerechten met rood vlees en wild.
“Roble. Mag je op je etiket zetten en als je je wijn aan wat eikenhout hebt laten snuffelen. Dat geflirt en geswaffel leidt tot een wat mildere benadering van de smaakpapillen. Toch wordt de markies nergens een watje. Er is een zoetje, een specerijtoets, er meldt zich wat vanille in een roodfruitambiance. Maar de zuren leven en de tannines doen aan armpje drukken.” (Harold Hamersma, 8.5)
Op voorraad
Herkomstbenaming      | Ribera Del Duero |
Druivenras(sen) | Tempranillo |
Wijngaard | 60 jaar oud |
Oogst | 2021 |
Vinificatie | In RVS |
Houtopvoeding | 4-6 maanden Frans en Amerikaans eiken |
Smaakimpressie | Rood fruit, kers, toffee en chocolade |
Smaaktype | Intens en rijp |
Alcohol | 14,5% |
Zuurgraad | NNB |
Restsuiker | NNB |
Serveren | 16-18 C |
Bewaren | 2 tot 5 jaar na de oogst |